Werkwijze therapeutische behandelingen

Intake

Onze eerste kennismaking duurt ongeveer 1½ uur en is belangrijk voor het behandeltraject. Wij kijken samen naar de hoofdklacht, subklachten, ziektegeschiedenis, je voedingspatroon, slaappatroon, leefstijl en je persoonlijke omstandigheden. Daarbij kijken we of er sprake is van achterliggende patronen die van invloed kunnen zijn op jouw klachten. 

We bespreken wat je verwachtingen van mij zijn en samen bekijken we wat haalbaar is. Dat is het uitgangspunt voor de in te zetten behandeling. Aan het eind van deze eerste kennismaking geef ik een ontspannende voetreflexmassage. Een massage die al een zeer positief effect heeft bij stressklachten.

Tongdiagnostiek

De tong heeft ook iets te vertellen over je gezondheid. Ik kijk daarbij naar de eerste indruk, de kleur, de vorm, het beslag en naar andere specifieke kenmerken. Het is daarom belangrijk dat vòòr elk consult de tong niet geschraapt of gepoetst wordt.

Behandelplan

Aan de hand van de informatie uit dit eerste consult, stel ik een behandelplan op dat we op de tweede afspraak bespreken. Het effect van de gegeven behandelingen worden in elke volgende behandeling besproken.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de klacht en hoe je reageert op de behandelingen.

 

De volgende technieken kunnen deel uitmaken van jouw behandeling

Cupping wordt gebruikt om Qi stagnatie op te lossen en Wind-koude uit te drijven.  Ik maak gebruik van de vuurmethode, waarbij de binnenzijde van de cup met vuur verwarmd wordt en een vacuum creëert. De cup wordt snel op de huid geplaatst en trekt onmiddellijk de huid en de spierlaag omhoog waardoor er een betere doorbloeding en lymfecirculatie ontstaat. Dit is heel ontspannend en effectief bij spierpijn van de rug en nek. Cupping stimuleert het zenuwstelsel, verwijdert verzuring en zorgt voor aanmaak van nieuwe bloedcellen.  Na een cuppingbehandeling kan een rode tot paarse plek zichtbaar zijn, die na enkele dagen weer verdwijnt. In mijn praktijk kan cupping een aanvullende techniek in het behandelplan zijn.

Gua Sha betekent binnen de TCM letterlijk: “de ziekte eruit schrapen”. Het is een techniek waarbij met een steen (van Jade of Rozekwarts) over de huid wordt geschraapt.  

De externe laag van het lichaam is de zone die zich bevindt tussen de huid en spieren. Daar circuleert je weerstand, ofwel Wei Qi. Pathogene factoren (ziekmakers) kunnen het lichaam binnendringen als de Wei Qi verzwakt is of als de externe factoren te sterk zijn. Daardoor ben je vatbaar voor verkoudheid, griep, spierpijn of andere lichamelijke klachten.

Gua Sha is een van de beste technieken om de pathogene factoren te elimineren en de externe laag te herstellen. Door het schrapen over de huid ontstaat een soort zuiging onder de huid in het bindweefsel dat ervoor zorgt dat de gestagneerde afvalstoffen naar de oppervlakte bewegen en zo het lichaam kunnen verlaten. De bevrijde cellen worden optimaal van zuurstof en voedingsstoffen voorzien en worden vitaler. 

Qi en Bloed kunnen weer vrij door het lichaam stromen en dat leidt tot een betere gezondheid. Schouder- en nekklachten, rugklachten, RSI en vele andere klachten kunnen hiermee behandeld worden.

Gua Sha kan een aanvullende techniek in het behandelplan zijn.

 

Scroll naar boven